Ikea očekuje od Simpa nameštaj vredan deset miliona evra

Bez autora
Jun 01 2010

"Ikea" očekuje da joj "Simpo" iz Vranja u ovoj godini isporuči nameštaj vredan od osam do deset miliona evra. Saradnja sa "Simpom", koja je u poslednjih godinu i po intenzivirana, može još da se poveća. Vranjanska kompanija trenutno snabdeva Ikeu u Rusiji, Portugalu, Španiji i Italiji. U 2008. izvoz srpskih dobavljača za Ikeu bio je oko dva miliona evra. Od momenta početka pregovora sa Simpom, taj izvoz je skočio na šest miliona evra samo iz Simpa u 2009, a ove godine se očekuje da će izvoz biti od osam do deset miliona evra samo iz vranjanske kompanije. Ikei je važno i da nađe dobavljače iz Srbije i okolnih zemalja, kako bi imali regionalno snabdevanje prodajnih objekata, jer se transportni troškovi povećavaju. Ikea trenutno u Srbiji saradjuje i sa fabrikom "Jasen-Lukić" iz Paraćina, koja proizvodi elemente za nameštaj, a cilj je da u narednih četiri do pet godina za "Ikeu" isporuči robu vrednu od četiri do 4,5 miliona evra.

Ikea očekuje od Simpa nameštaj vredan deset miliona evra"Ikea" očekuje da joj "Simpo" iz Vranja u ovoj godini isporuči nameštaj vredan od osam do deset miliona evra, izjavio je direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Dragan Skalušević.

On je agenciji Beta rekao da saradnja sa "Simpom", koja je u poslednjih godinu i po intenzivirana, može još da se poveća i podsetio da vranjanska kompanija trenutno snabdeva Ikeu u Rusiji, Portugalu, Španiji i Italiji.

"U 2008. izvoz srpskih dobavljača za Ikeu bio je oko dva miliona evra. Od momenta početka pregovora sa Simpom, taj izvoz je skočio na šest miliona evra samo iz Simpa u 2009, a ove godine se očekuje da će izvoz biti od osam do deset miliona evra samo iz vranjanske kompanije", naveo je Skalušević.

On je naveo da je "Ikei važno i da nađe dobavljače iz Srbije i okolnih zemalja, kako bi imali regionalno snabdevanje prodajnih objekata, jer se transportni troškovi povećavaju". Ikea, kako je dodao, trenutno u Srbiji saradjuje i  sa fabrikom "Jasen-Lukić" iz Paraćina, koja proizvodi elemente za nameštaj, a cilj je da u narednih četiri do pet godina za "Ikeu" isporuči robu vrednu od četiri do 4,5 miliona evra.

Skalušević nije mogao da oceni koji su krajni kapaciteti dobavljača iz Srbije, ali je kazao da je pre dve godine iz Slovenije za potrebe Ikeinih prodavnica bila izvožena roba vredna 80 miliona evra, iz Hrvatske oko 25 miliona evra, dok je izvoz iz Srbije bio oko dva milona evra.

"Izvoz iz Srbije za potrebe Ikee mnogao bi da bude mnogo veći", kazao je on, podesćajući da su artikli u Ikeinim prodavnicama napravljeni ne samo od drveta već i od stakla, metala, plastike.

"Ikea" u Beogradu ima odeljenje od 14 ljudi koje se bavi nabavkom robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a cilj im je da povećaju izvoz prema Ikei, odnosno da povećaju mrežu dobavljača, rekao je on.

Skalušević je istakao da je švedska kompanija spremna da ulaže u Srbiju, ali je dodao da se još ne zna kada će početi izgradnja robnih kuća i šoping centara, vrednih više desetina miliona evra.

"Ikea je spremna da ulaže u Srbiju, ali kada će se to desiti ne možemo da kažemo u ovom trenutku", rekao je Skalušević, istučući da bi svaka izjava mogla biti preuranjena.

Namera švedske kompanije je da sa sestrinskom firmom "Inter IKEA centar grup", kako je rekao Skalušević, pored robnih kuća sagradi i šoping centar. On je precizirao da takvi "Ikea" centri već posluju u Pojskoj, Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Španiji i Portugaliji.

"Srbija je, kao i Hrvatska, interesantna da se otvori takav centar veličine oko 100.000 kvadrata, a vrednost investicije bi bila od 200 do 300 miliona evra", rekao je on.

Skalušević je dodao je "Ikea", pored Srbije, želi da budu prisutna i na tržištima Slovenije i Hrvatske i naveo da u ovom trenutku ne može da kaže gde najbolje idu pripreme za početak ulaganja.

Dragan Skalušević je predsednik Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse u Srbiji, koju su osnovale "Ikea", "Karlsberg Srbija", SKF komerc.

Ideja osnivanja te alijanse je da bi se, kako je objašnjeno, postigla sinergija izmedu nordijskih kompanija i privrednog sektora u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik